Paasveetentoonstelling Schagen  

Kees Noord Hollands Menu

De Schager markt tijdens de 'Paasvee'. 

De Paasvee- tentoonstelling in Schagen wordt elk jaar de woensdag tien dagen voor Pasen gehouden. De plattelanders in de kop van Noord Holland kijken weken vooruit naar deze dag die zij dan met duizenden bezoeken. Dankzij de drooglegging (van alcohol) 's morgens nemen zij ook enige kennis van het vee, de landbouwmachines en de marktkramen. 

  Begin pagina 

De keurmeesters beoordelen het rundvee, de beker staat al klaar.

Het keuren van vleesvee, klaar voor de slacht, is het belangrijkste onderdeel van de Paasvee-tentoonstelling. De jury bestaat uit slagers die vooral dol zijn op dikke biefstukken en ander vetarm vlees. Dieren die te bevleesd zijn om nog normaal te kunnen lopen of die met hormonen behandeld zijn, worden echter  gediskwalificeerd. Of de dieren zonder keizersnede geboren zijn, kan hier helaas niet gezien worden, maar de meeste boeren fokken liever dieren zonder deze ingreep. Sinds enkele jaren is heeft Schagen het nationale kampioenschap van de paasvee keuringen.  

  Begin pagina 

Zwanen op de afdeling kleinvee. 

 Houders van hobbydieren proberen met hun fraaiste duiven, kippen, konijnen, cavia's en andere kleine dieren hoge onderscheidingen te winnen, zoals ZG, U of F (zeer goed, uitmuntend of Formidabel).

  Begin pagina 

Het varken was een van de  tentoongestelde dieren, zij het buiten competitie. 

De foto's op deze pagina zijn  waarschijnlijk gemaakt in 1992, eerder dan het honderd jarig bestaan in 1993. Er is ook een boek verschenen: Boekbespreking 100 jaar Paasvee in Schagen 

  Begin pagina 

Deze 'webweide' is onderdeel van een serie webpagina's over Schagen op de site van Kees Ruyter:  

 Bloembollen    Schapen   Kalvershow    Popweekend    Westfriese Optocht       Links      

Andere websites over Paasvee: 

Boerderij over Rhenen 2007   Boerderij over Schagen 2007

  Begin pagina